wpid-img_155759468246822.jpeg  În perioada 2-4 februarie 2015 a avut loc prima ediție a evenimentului În căutarea Sfințeniei în Cetatea Dorohoiului. Această activitate a fost una specială pentru tinerii creștini ortodocși dorohoieni, deoarece au organizat pentru prima dată un eveniment la care să participe un număr așa mare de tineri, aproximativ 150 la număr, dar și pentru tinerii invitați ajunși în țara de sus a Moldovei. În prima zi a avut loc primirea invitaților la Seminarul Teologic Sfântul Ioan Iacob în internatul căruia au fost cazați. După împărțirea ecusoanelor și repartizare pe grupe, a avut loc cuvântul de Bun venit susținut de Părintele Protosinghel Nicodim Petre, inspector în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor și de Gabriel Răileanu, președintele filialei ATOR Dorohoi.

10912448_820491101354644_1189184243_o   Tinerii oaspeți au vizitat mai apoi Biserica Sfântul Nicolae, unde a avut loc și rugăciunea de seară, la care au participat și coordonatorii filialei, Pr. Ciprian Șoptică și Pr. Ionuț-Ștefan Apetrei.

Featured image

După rugăciunea de seară, s-au făcut jocuri de cunoaștere urmate o sesiune de jocuri de cunoaștere. A doua zi, tinerii au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Dorohoi. După micul dejun, participanții au asistat la o conferință, la Sala Teatrului, susținută de Părintele Dascălu Daniel, pe tema Sfânta Liturghie, împlinire a vieții creștinului. Părintele Profesor a menționat în mod deosebit că: Liturghia este momentul în care te poți regăsi, este locul unde ne personalizăm. Sfanta Liturghie este de asemenea momentul în care gustăm din veșnicie. E acel deja și nu încă. Liturghia este singurul centru în jurul căruia gravităm noi. Fără Liturghie duminica nimic nu mai are sens…… Nu frecvența la Sfânta Liturghie ne sfințește, ci felul în care o interiorizăm și o trăim.

După conferință a urmat o serie de 3 sesiuni de discuții pe tema Sfintei Liturghii în cadrul celor 7 grupe, tinerii implicându-se activ și împărtășindu-și reciproc experiențele lor legate de Sfânta Liturghie. Spre seară, tinerii au participat la jocurile sportive organizate de dorohoieni la sala de sport a Colegiului Național Grigore Ghica. Ziua s-a încheiat cu momente de dans și karaoke.

În ultima zi a întâlnirii tinerii au avut parte de explicarea proscomidiei, susținută de Pr. Ciprian Onea, dar și de explicarea fiecărui moment al Sfintei Liturghii, întrebările tinerilor fiind onorate cu răspunsul Pr. director Constantin Muha, de la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Ioan Iacob din oraș. După masa de prânz și spectacolul susținut de filialele participante, au avut loc concluziile în plen și a fost susținut cuvântul de încheiere, cu promisiunea că va veni și o a doua ediție.

Evenimentul de la Dorohoi a fost un real succes deoarece s-au legat prietenii noi între tinerii din diferite colțuri ale Moldovei, s-au învățat lucruri noi legate de Sfânta Liturghie participanții plecând acasă cu amintiri frumoase și promisiuni de revenire.